Vesti

Sara Jovanović – Studiozan pristup nove trenerske uzdanice

Prošlog leta stručni deo kluba je pojačan, ali i ujedno podmlađen, angažovanjem Sare Jovanović (1997), diplomiranog profesora fizičkog vaspitanja i sporta. Svoje stručno zvanje stekla je na novosadskom DIF-u, na kojem se i dalje usavršava vredno završavajući master studije, za čije potrebe je uradila opsežno istraživanje. Sa kajakom se upoznala 2011. godine zahvaljujući energetičnosti koja je, kako ona sama ističe, prati još od detinjstva u kojem je u jednom trenutku uporedo trenirala gimnastiku, plivanje, i kajak, koji se našao na spisku po završetku Muzičke škole, kao dodatni vid aktivnosti. Tokom takmičarskih dana iz mlađih kategorija, jer Sara od 2020. godine i dalje povremeno brani boje kluba, pre svega na Prvenstvu Srbije u K2 sa Dunjom Sarić, bila je državni prvak u disciplini K2 na 1.000 metara, a osvojila je i bronzanu medalju na maratonu od pet kilometara. To je za Zorku bila medalja koja je u ženskoj seniorskoj kategoriji osvojena nakon dugog niza godina, iako je Sara tada bila kadetkinja. Na izbornom takmičenju na Adi u jednosedu na 500 metara bila je druga u svom godištu, a ukupno četvrta u trci. Potencijal je bio prepoznat i na nacionalnom nivou, pa je imala priliku da prođe reprezentativne pripreme, ali ju je odlazak na fakultet sprečio da se dalje posveti takmičarskim ciljevima. Obzirom da Sara ima tek 24 godine, prvo što je pitamo jeste otkud da se tako rano pronašla u ulozi trenera:

- Veoma rano sam krenula sa trenerskim poslom, jer mi je to bila želja od kada sam bila mala. Želja je bila toliko jaka, da je postojala mogućnost, preskočila bih srednju školu i odmah upisala DIF. Od četvrtog razreda srednje škole krenula sam da volontiram kao pomoćni trener u klubu, a u prvoj godini godini fakulteta, preko leta, radila sam sa odabranom grupom dece. U trećoj, 2018. godine, devojke kojima sam bila trener osvajaju pregršt medalja, a tako je bilo i sledeće. U junu tek završene godine potpisujem ugovor i zvanično postajem trener u klubu. Pri tome, dok sam boravila u Novom Sadu, radila sam sa mlađim uzrastima razvojnu gimnastiku i školice sporta. Tako da već šest godina aktivno radim u svojoj struci.

Glavni povod za razgovor sa Sarom jeste pomenuto testiranje koje je sprovela. Iako je njegova prvobitna namena usmerena na pisanje master rada, rezultati testiranja bi mogli da imaju veoma značajnu ulogu na internacionalnom nivou:

- Testiranje sam izvršila, pre svega, u cilju izrade svog master rada. Ciljna grupa testiranja bili su svi kajakaši mlađi od 18 godina, iz Šapca, Zagreba i Slavonskog Broda. Uzorak testiranja je 100 klinaca. Koristila se baterija testova za procenu repetitivne i statičke snage, kao i fleksibilnosti. Pored testova koje su deca odradila, treneri su dobili ankete u kojima su trebali da odgovore na pitanja o trenažnom procesu svojih takmičara kako bih mogla da uporedim moguće razlike u metodama kondicione pripreme kajakaša ispod 18 godina. Pomoću ovih rezultata napraviće se međunarodna baza podataka koja može da pomogne trenerima da poboljšaju kondicione pripreme svojih takmičara, kao i da uoče eventualne greške u svom dosadašnjem radu. Takođe, pokušaću da implementiram specifičan test za snagu kajakaša na veoma zavidnom broju takmičara. Ova testiranja sam obavila u sva tri grada, uz pomoć svojih kolega koji su pristali da dođu u Slavonski Brod i Šabac kako bi mi pomogli, kao i trenera iz svakog kluba koji su bili veoma predusretljivi, na čemu sam im veoma zahvalna.

Neizostavno pitanje predstavlja i sumiranje utisaka prethodne godine iz njenog ugla:

- Smatram da je sezona bila veoma uspešna, kako za klub, tako i za mene lično! Radila sam sa grupom mini kajakaša, ali i sa starijima, pionirima i kadetima. Sa najmlađima sam nakon svake lige dobijala sve više motivacije jer su deca bila sjajna. Na samom startu smo napravili odličnu konekciju tako da rad sa njima ni jednog trenutka nije bio naporan. Bili smo najbolji u Mini kajak ligi, ali i vicešampioni na Prvenstvu u mini kajaku. Po završetku tih takmičenja, okrenuli smo se starijim kategorijama, a ja dobijam ekipu koja je u prelaznom periodu iz mini u veliki kajak. Veoma brzo savladavaju sve veštine potrebne za veći čamac i uspevaju da se spreme za Ekipno državno prvenstvo gde su dali značajan doprinos u osvajanju titule. Ovu priliku bih iskoristila da, u ime kluba i svih članova, poželim srećnu Novu godinu i božićne praznike!

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0