Vesti

Žarko i Vanja najbolji na kajakaškim trkama maratona “Jarak - Šabac”

U nedelju je naš klub ponovo bio deo plivačkog maratona, 53. po redu i međunarodnog karaktera. Manifestaciju je kao i do sada pratio raznovrstan sportski program - odbojka na pesku, baskin, pikado, streličarstvo i dečji program, u kojem smo učestvovali sa dve kajakaške trke namenjene mini kajakašima. Po sedmoro takmičara našlo se na startu, da bi na suprotnoj strani staze prvi bili Žarko Đupovac kod dečaka i Vanja Vujić kod devojčica. Drugi i treći bili su Miladin Mijailović i Relja Ikodinović, odnosno Dunja Lazić i Olga Petrović

Pobednici maratona, u kojem su učestvovala 74 plivača, su Kristijan Stojanovski (2004) iz Severne Makedonije i Reka Varga (2007) iz Begeja. Maraton je organizovala Turistička organizacija grada Šapca u saradnji sa Savezom za plivanje na otvorenim vodama Srbije, a pod pokroviteljstvom Grada Šapca.

Plivački maraton ”Jarak - Šabac” održava se više od pola veka u znak sećanja na tragični događaj iz 1941. kada je nemački okupator u takozvanom “Krvavom maršu” sproveo više od 5000 Šapčana u koncetracioni logor u Jarku. Meštani Jarka su Šapčanima, po cenu života, bacali hleb i vodu - te je s toga u centru ovog sremačkog sela podignut spomenik na kom je uklesano: “Za vodu, za ljubav, za bratstvo - zahvalni Šapčani!”.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0