Vesti

Glas Podrinja: Nova stotinu plus sezona

Zorka osvojila 130 medalja. Jedno odličje na internacionalnom takmičenju najvišeg ranga. Medalje u kajaku, kanuu, SUP i slalomu. Lagundžić potvrdio kvalitet na najvišem nivou. Sveukupni ekipni vicešampioni Srbije

Kajakaška sezona u Srbiji trajala je od 1. aprila do 16. septembra i uz sve specifičnosti koje je donela, može biti svrstana kao još jedna uspešna u nizu za šabački Kajak klub "Zorka". Ponovo je u različitim takmičenjima nacionalnog i internacionalnog nivoa ovaj kolektiv osvojio trofcifren broj medalja, a talentima dao doprinos da i srpski kajak ostane u vrhu.

U zbiru Šapčani su bogatiji za 35 zlatnih, 52 srebrne i 43 bronzane medalje, odnosno 130 odličja. Na domaćoj sceni osvojeno je 129, dok je jedna internacionalna, iz najsnažnije kategorije.

Steva Radosavljević bio je drugi u dvosedu na 200 metara na regati Olimpijske nade u Poznanju, odnosno nezvaničnom Svetskom šampionatu za kadete i mlađe juniore. Ovaj uspeh je ostvario u čamcu sa Mihailom Dadićem iz ekipe Dunav Bezdan. Steva je ove sezone uspeo da bude i u dve discipline juniorski vicešmapion Srbije (četvorosedi na 500 i 1.000 metara).

Na Olimpijskim nadama poverenje je ukazano i mladoj Andrei Vukašinović koja se nadmetala sa godinu ili dve godine starijim rivalkama. Uzrastom pionirka, uspela je na nacionalnom nivou da postane šampion pionirski u K1 i K2 1.000, odnosno kadetski prvak u K2 1.000, uz vicešampionsku titulu u pionirskom četvorosedu na 1.000 i kadetsku bronzu u jednosedu na 500 metara. Na izbornom takmičenju je bila brža od starijih protivnica.

- Sezona je bila veoma uspešna i na domaćoj i na međunarodnoj sceni. Na klupskom nivou imamo visoke plasmane pionira, mini kajaka, sveukupno smo drugi tim u Srbiji, imamo četvoro reprezentativaca, ostvaren je veliki napredak kod mnogih takmičara i očekujemo da naredne sezone bude još bolje - istakao je trener Uroš Pavlović.

Zorka se može pohvaliti sa šest nacionalnih titula u seniorskoj konkurenciji, po dve u pionirskoj i juniorskoj konkurenciji, odnosnom jednom u kadetskoj. Ekipno, tim je sveukupni vicešampion Srbije. Bolji su samo kajakaši palanačkog Tarketa. Uz pomenutog Pavlovića, takmičare su pripremali Milan Đenadić i Luka Arsenović, uz asistenciju Sare Jovanović, Stefana Vasića i Nikole Pajića.

Bane za ponos

U osvrtu na sezonu neophodno je pomenuti i Branka Lagundžić. Na nacionalnom nivou Bane je šampion jednoseda na 500 i 1.000 metara. Mihailo Subotić i on su najbrži dvosed Srbije na 1.000 metara, dok su Veljko Dovragović, Luka Manjenčić, Subotić i Lagundžić najbrži četvorosed na 1.000 metara. Ipak, iako nije bilo odličja, Branko se može pohvaliti odličnim nastupima na internacionalnom nivou. Delići sekunde i samo malo sreće delili su ga od bronze na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore u Italiji, Evropskom prvenstvu za istu kategoriju u Portugalu, bio je četvrti, a debitovao je uspešno i na velikoj sceni, Svetskom seniorskom prvenstvu, olimpijskoj disciplini, K-1 1.000, gde je bio blizu A finala, iako najmlađi od svih učesnika. Nastup u Duizburgu dobija na značaju kada se zna da ga je Branko izborio u "izbijanju" na nacionalnom nivou, u duelu sa iskusnijim protivnicima u Srbiji. Na tri takmičenja uz njega je bio trener Uroš Pavlović.

TEKST: Glas Podrinja br. 3959 od 12.10.2023.

0 0