Istorijat

Da naučimo nešto o istoriji kluba

"Kajak klub „Zorka“ Šabac, osnovan je marta 1948. godine, kao Sekcija Kluba „Narodne tehnike“ pri Hemijskoj industriji „Zorka“. Njegova prvenstvena namena bila je rekreacija radnika fabrike, s tim što je pristup bio dozvoljen svima koji su voleli vodu i vodene sportove. Tada, kao i danas, članstvo Kluba činili su: đaci, studenti, radnici i omladina.

Same pripreme za formiranje Kluba, počele su prethodne 1947. godine. Prvi kajaci nabavljeni su 1. maja 1948. godine iz Sremske Mitrovice. Kajakaši „Zorke“ prvi put učestvuju na jednom takmičenju 1949. godine. Bilo je 6. i 7. jula na jezeru Palić kod Subotice, gde je održano Prvenstvo Srbije u kajaku na mirnim vodama.

U početku, klub je delio prostorije sa veslačkim klubom "Vihor" koji je 1958. godine prestao da postoji. Zbog širenja hemijske industrije "Zorka", klub se našao u krugu fabrike te je morao biti izmešten na novu lokaciju. Stara zgrada još uvek postoji, ali nije u funkciji (građevina od armiranog betona, koja se nalazi oko 500 m iza novog mosta, u krugu HI "Zorka").

Nove prostorije klub dobija u velikom hangaru na Starom gradu. U to vreme bio je jedan od najjačih i najmasovnijih klubova u zemlji. Posedovao je sopstveni gliser i pentu od 55 KS, prikolicu za prevoz čamaca i kombi. Bilo je to zlatno doba za šabački kajak koje je trajalo sve do izgradnje obaloutvrde i Novog mosta. Te godine je porušena klupska zgrada, kao i vikend naselje na Starom Gradu i popularna "Mačvina" plaža, koja se nalazila izmedu sadašnje "Alaske kolibe" i Novog mosta. Za šabačke kajakaše nastupili su teški dani.

  • Kajak klub se privremeno seli u staru tursku tvrđavu na obali Save, gde nema elementarnih uslova za bavljenje sportom. Ipak, u tom periodu, zahvaljujući velikom entuzijazmu pojedinaca, postiže i zapažene rezultate u pojedinačnoj konkurenciji.
  • "Privremeni" smeštaj trajao je preko 15 godina. Tada klub, uz veliko zalaganje tadašnjeg predsednika kluba, Aleksić Velimira, uspeva da dobije kućicu na Starom gradu, koju je nekada koristilo ugostiteljsko preduzeće "Sava" i dozvolu za podizanje montažnog hangara za čamce. Kajakaši su iz tame turske tvrđave izašli na svetlo dana, ali još uvek nisu imali potrebne uslove za kvalitetno bavljenje sportom.

Dolaskom na čelo kluba nekadašnjeg kajakaškog asa, Aleksić Miroslava, za klub nastaju lepši dani. Uz njegovo veliko zalaganje i materijalnu podršku klub, napokon, dobija na korišćenje pravi objekat, sa potrebnom infrastrukturom, u kome se i danas nalazi.

Kajak klub "Zorka" danas predstavlja jedan moderno uređen i organizovan sportski kolektiv. Na prostoru od preko 550 m2 nalaze se hangari za smeštaj čamaca, svlačionice sa tuš-kabinama, prostrana teretana sa potrebnim rekvizitima, kancelarija sekretara kluba i ostava.

U klubu postoji pet takmičarskih selekcija, rekreativna sekcija i škola kajaka.

Klub je višestruki prvak Srbije u seniorskoj konkurenciji. Naročito smo ponosni na titulu osvojenu u  mini kajak ligi Srbije, kao i titule prvaka Srbije u pionirskoj i kadetskoj konkurenciji.

Klub je u svojoj bogatoj istoriji iznedrio veliki broj državnih reprezentativaca i vrhunskih takmičara, koji godinama  unazad osvajaju medalje na  najvećim svetskim takmičenjima, evropskim i svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

0 0 0 0 0 0 0 0