Vesti

Završen prvi Svetski kup – Mihailo Subotić veslao do sedmog mesta u B finalu

Prvo ovosezonsko međunarodno takmičenje oličeno je u prvom Svetskom kupu koji je održan u Račicama. Nakon tri intezivna dana nadmetanja ono je juče završeno. Pomno smo ga pratili zbog nastupa jednog od šabačkih reprezentativaca, Mihaila Subotića, u olimpijskoj disciplini jednoseda na 1.000 metara.

Napravio je dobar prvi korak osvajanjem drugog mesta u kvalifikacionoj trci kada je i ostvario svoje najbolje vreme na takmičenju (3:33,48). Održavao je odličan ritam od početka do kraja za šta je nagrađen drugim mestom. U polufinalu, koje je održano istog dana u poslepodnevnom programu, nije uspeo da reprizira dobar nastup (3:37.77), ali je završio na šestom mestu što mu je obezbedilo učešće u B finalu. U trci za plasman od 10. do 18. mesta, zauzeo je sedmo, odnosno ukupno 16. mesto ostvarivši vreme od tri minuta 37 sekundi i 21 stotinke. Ponovo je krenuo jako, prateći ritam pobednika trke, Danijela Džonsona iz Velike Britanije, ali mu je ponestalo snage da isto tako jako finišira. Drugi u B finalu bio je Francisko Kubeljos iz Španije, a treći Torbjorn Rask iz Danske. U istoj disciplini, drugi srpski reprezentativac Bojan Zdelar učestvovao je u finalu i bio deveti. Inače, zlato je osvojio Fernando Pimenta iz Portugalije (3:24.44), srebro Tomas Grin iz Australije (3:25.25), a bronzu Jakob Šopf iz Nemačke (3:26.68).

Kad je reč o najboljim rezultatima reprezentacije Srbije, finale je veslao i dvosed Ervin Holpert - Milenko Zorić, takođe na 1.000 metara, zauzevši šesto mesto. Dva čamca miks posade na 500 metara su bili najbliži podijumu. Četvrti je bio tandem Marko Dragosavljević – Dunja Stanojev, a odmah iza njih čamac u kojem su bili Marija Dostanić i Bojan Zdelar. Marija je bila i deseta u trci na pet kilometara, dok se Bojan kod muškaraca prevrnuo. U B finalima veslao je muški četverac na 500 (Džombeta – Novaković – Dragosavljević – Torubarov) i dvosed na 500 metara (Vekić – Stefanović), zatim Marija Dostanić (K1-200), Kristina Bedeč (K-1 na 200 i 1.000) i Tijana Arsić (C-1 na 200 i 500).

Iz Češke naši reprezentativci se sele u Poljsku, tačnije u Poznanj, gde će se od 26. do 29. maja održati drugi Svetski kup. Na njemu će nastupati i dvojica naših kajakaša, Nebojša Grujić u K-1 na 200 i Branko Lagundžić u K-2 i K-4 na 500 metara.

 

Sve rezultate sa prvog Svetskog kupa možete pogledati OVDE.

 

Foto: Printskrin YT Planet Canoe / Nina Jelenc

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 Foto: Nina Jelenc