Vesti

Glas Podrinja: Veliki snovi najmlađeg

Debi Šapčana na seniorskoj sceni. Konkurencija najjača moguća. Forma u uponu. Nastup u olimpijskoj kategoriji. Bez presije, ali s velikom nadom

U Duizburgu nema pritiska na mladog šabačkog kajakaša Branka Lagundžića, ali sila sna koju nosi, onog olimpijskog je i balast, ali pre svega podstrek da pokuša učiniti podvig u Nemačkoj. Branko Lagundžić će veslati u dve discipline na Svetskom seniorskom šampionatu od 23. do 27. avgusta u Duizburgu, a pažnja javnosti je više usmerena ka jednosedu na 1.000 metara, jer je u pitanju olimpijska disciplina. Pripreme se odvijaju prema planu.

- Veoma sam uzbuđen jer će to biti moje prvo seniorsko svetsko prvenstvo i prilika da se uzme norma za Olimpijske igre u Parizu sledeće godine. Pre svega moja očekivanja su da izveslam svoje najbolje trke, kao i na prethodna dva velika takmičenja, a rezultat će biti sigurno odličan. Nadam se da će me i sreća pratiti, jer sam na prethodna dva takmičenja bio četvrti. Na svetskom ću biti jedan od najmlađih takmičara, gde ću se takmičiti protiv olimpijskih i svetskih šampiona, ali to mi daje dodatni motiv da još bolje izveslam svoje trke. Nastupiću u dva jednoseda na 1.000 i 500, psihički sam se oporavio i spremno idem na Svetsko prvenstvo - ističe Lagundžić.

Sve vreme uz Lagundžića je njegov trener iz kluba i reprezentacije Uroš Pavlović. On ističe da Branko ima izuzetnu sezonu iza sebe i daje Svetski šampionat kruna, gde nema opterećenja rezultata, što za mladog kajakaša može biti izuzetno važno.

- Bane je u dobroj formi, na jako visokom niovu cele sezone. Ovo je šesto veliko takmičenje u sezoni, a gotovo je nemoguće toliko puta postići vrhunac fizičke forme. Postigao je vrhunske rezultate na takmičenjima do 23 godine, na Svetskom i Evropskom prvenstvu, sada nastupa u seniorskoj konkurenciji na neki način bez rezultatskog pritiska, što je prednost. Mlad je, takmiči se sa najboljim svetskim seniorima, ali ne sumnjam da će pokazati koliko vredi - uveren je trofejni šabački trener.

Lagundžić je bio blizu odličja među mlađim seniorima dva puta u tri nedelje. Najpre je foto finiš odneo medalju u Italiji na Svetskom šampionatu, a potom sekunda na Evropskom u Portugalu.

 

TEKST: Glas Podrinja br. 3951 od 17.8.2023.