Vesti

Lagundžić peti mlađi senior u Evropi! Još dva B finala i polufinale za Zorkaše, Srbija uzela tri medalje

Nakon održavanja Evropskog prvenstva za mlađe seniore i juniore u Bratislavi, od 27. do 30. jula, međunarodni deo kajakaške sezone sve je intezivniji. Ova velika smotra u Slovačkoj protekla je uz učešće petoro takmičara Zorke, četvoricu mlađih seniora - Branko Lagundžić (2002), Nikola Kovačević (2001), Žarko Jakovljević (2001), Luka Manjenčić (2004) i Andreu Vukašinović (2009) koja je nastupala među juniorkama, iako će i ove, ali i naredne godine, zvanično biti kadetkinja. Deo stručnog štaba reprezentacije bio je i klupski trener Uroš Pavlović.

Najbolji rezultat napravio je Branko Lagundžić koji je učestvovao u velikom finalu trke jednoseda na 500 metara u kojem je zauzeo 5. mesto. Tako se nadovezao na rezultate od prošle godine kada je takođe učestvovao u mlađe seniorskim finalima Evropskog i Svetskog prvenstva. Njegovo konačno vreme bilo je 1:40.813, što je bilo za dve sekunde sporije od najboljeg u trci, Hunora Hidvegija iz Mađarske (1:38.116). Srebro je zaslužio Matevz Manfreda iz Slovenije (1:38.743), dok je treći bio Alberto Lera iz Španije (1:39.896).

Luka Manjenčić Žarko Jakovljević imaju reprezentativno iskustvo, prevashodno stečeno u juniorskoj kategoriji, tako da im je ovo prvo na mlađe seniorskom takmičenju i to putem olimpijske discipline K-2 500. Veslali su tri trke - kvalifikacije, polufinale i B finale, da bi na kraju bili 8. u svojoj poslednjoj trci, ukupno 17. Motivacija je možda manjkala radi boljeg plasmana, jer su u B finalu imali četiri sekunde sporije vreme (1:36.185) u odnosu na sjajno odveslano polufinale (1:31.858), no najbitniji je veliki napredak koji su pokazali.

U B finalu još jedne olimpijske discipline - K-4 500, učestvovao je i četverac čiji deo su bili Nikola Kovačević i Branko Lagundžić, zajedno još sa Vojinom Rudovićem (Vojvodina) i Dimitrijem Stojšićem (Val). Pozicija je bila identična dvosedu, a najbolje vreme na nivou oko jedne minute i 25 sekundi. Vreme za uvežbavanje čamca je učinilo svoje, obzirom da je nakon Evropskog za seniore u Segedinu sastav čamca morao da se menja što je u velikoj meri uticalo na sam rezultat.

Nakon Olimpijskih nada Andrea Vukašinović izašla je i na jedno zvanično međunarodno takmičenje, na kojem je bila jedna od najmlađih učesnica. Sa drugaricama u četvercu - Slavica Našagaćin (Vojvodina), Kaja Sarić (KKMNKB) i Lidija Ladanji (Bratstvo), doveslala je do polufinala u kojem su bile pete, što je u ukupnom plasmanu 11. mesto. Bio je to veoma dobar i hrabar nastup mladog čamca u kojem je samo Lidija izlazno godište (2006). Andrei će takmičenje verovatno ostati u sećanju i zbog toga što je na svečanoj ceremonije otvaranja nosila zastavu Srbije.

Srbija je takmičenje završila sa dve zlatne i jednom bronzanom medaljom, odnosno na 6. mesto tabele zemalja učesnica. U osvajanju te tri medalje učestvovali su juniori Strahinja Dragosavljević i Veljko Vještica. Strahinja je bio prvi u K-1 200, Veljko treći u K-1 500, dok su zajedno pobedili u K-2 500. Pored pomenutog Brankovog finala i ovih medalja, Srbija je imala finaliste u još pet disciplina. Najbolji mlađi seniori i juniori vraćaju se trenažnom procesu jer će se za nešto više od dve nedelje održati Svetsko prvenstvo za mlađe seniore i juniore u Plovdivu (17-21. jul, Bugarska).

REZULTATI

0 0 0 0 0 0 0 0 0