Vesti

Pravda je spora, ali dostižna. Nova medalja za kajakaše Srbije

Iako su iz Stručnog štaba Kajakaškog saveza Srbije najavili da je primarni cilj u ovoj godini osvajanje što većeg broja olimpijskih viza na Prvenstvu sveta koje treba da se održi u Segedinu od 21. do 25. avgusta, te da će formu ekipe tempirati isključivo za to takmičenje, ipak nisu izostale medalje.

Naime, srpska reprezentacija je na 2. Evropskim igrama u Minsku, i pored svih nedaća koje su je zadesile, (Nikolina Moldovan se povredila na treningu dan uoči prve trke, tako da ženski četverac na 500 m uopšte nije nastupio, te su zbog toga Mariji Dostanić i Kristina Bedeč, na molbu našeg Stručnog štaba dobile dozvolu od organizatora da nastupe u dvosedu na 500 m iako nisu ranije veslale zajedno, a Marko Tomićević je na sopstveni zahtev propustio takmičenje u Minsku te je umesto njega u dvosedu na 1000 m sa Milenkom Zorićem nastupio mladi Stefan Vekić, što je takođe jedna neplanirana i neuvežbavana kombinacija) došla do nove medalje i to sa 1. Evropskih igara. u Bakuu. Zbog diskvalifikacije pobednika u jednosedu na 200 m na1 Evropskim igrama, mađarskog reprezentativca, Mikloša Dudaša (koji je bio pozitivan na doping testu) do odličja je došao Marko Dragosavljević, koji je na tom takmičenju delio 4. mesto sa letonskim takmičarom Aleksejsom Rumjancevsom. 

Zbog toga je u Minsku, iako sa zakašnjenjem, upriličena ceremonija dodele medalja takmičarima koji su se borili u duhu fer-pleja, tako da je posle suspendovanja Dudaša, zlato pripalo Peteru Meningu iz Švedske, a srebrna medalja otišla u ruke Britanca Eda Mekivera. 

Da ne bude sve u znaku prošlih ostvarenja, pobrinula se Milica Starović osvajanjem 4. mesta u finalnoj trci jednoseda na 500 m i 7. mesta u jednosedu na 200 m, i Kristina Bedeč koja je kao 5-to plasirana prošla kroz cilj u trci na 5000 m.

0 0 0 0 0 0 0