Vesti

Šampionski kutak (5) – Sjajan bodovni saldo seniora doneo ekipnu, ali i seniorsku titulu u Šabac

Poslednji deo slagalice našeg serijala predstavlja i najvažniji jer je seniorski nastup vredan 231 boda doneo neophodnu zalihu bodova u ukupnom zbiru kako bi, nakon godinu dana pauze, u vitrine vratili pehar namenjen sveukupnom pobedniku Prvenstva Srbije. Uz to, seniorski tim je osvojio i titulu u svojoj kategoriji, a razlika od 56 poena između nas i Tarketa bila je više nego dovoljna da se nadoknadi manji deficit iz prethodnih kategorija jer je konačno stanje pokazivalo odnos bodova 537:513 u našu korist. Ovo je ujedno bila i neka vrsta revanša naših momaka u odnosu na Prvenstvo iz 2020. godine, kada je bačkopalanački seniorski tim nadoknadio nešto manji minus od ovogodišnjeg.

U gotovo svakoj od disciplina u muškom kajaku, tačnije u sedam od devet, na postolju su se nalazili i naši momci. Trke od hiljadu metara su bile najuspešnije, naročito za višečlane posade. Naš izuzetno mladi četverac, sa samo jednim članom rođenim u prošlom milenijumu, u sastavu Mihailo Subotić, Branko Lagundžić, Veljko Dovragović i Luka Manjenčić, dobio je neizvesnu borbu protiv kvalitetne posade Tarketa, dok su Branko i Mihailo sat vremena pre toga osvojili zlato i u dvosedu. Koliko su dobro izbalansiran dvojac pokazalo se i u jednosedu na 1.000 metara, gde je Mihailo za četvrti deo sekunde bio brži u cilju od Branka što mu je donelo bronzu. Njih dvojica bili su i u čamcu sa Nebojšom Grujićem i Bojanom Milinkovićem koji je doneo srebro na 200, ali i na 500 metara, s tim da je na dužoj distanci svoj doprinos, umesto Bojana, dao jedan od juniora - Veljko Dovragović, koji će naredne godine i preći u seniorske vode. Grujić i Milinković su veslali odlično na najkraćoj stazi u K-2, bili su jedini uz pobednički dvosed iz Vojvodine koji je postigao vreme ispod 33 sekunde. Na 500 metara u dvosedu upareni su bili Grujić i Milinković za treće najbolje vreme i još jednu bronzanu medalju. Gotovo podjednako isto ovoliko nastupa imale su ostale oformljene posade u kojima su i pored reprezentativaca, aktivnih takmičara i budućih uzdanica srpskog i šabačkog kajaka, veslale i nekadašnje uspešne vedete, od kojih su neki i sadašnji treneri u klubu: Željko Ilić, Milan Đenadić, Uroš Pavlović i Nemanja Rajinović.

U prethodnom serijalu namenjenom juniorima pomenut je identičan učinak u smislu ukupnog broja osvojenih medalja (13), ali su se i kanuisti ovih dveju kategorija poklopili sa bilansom medalja. Ne samo što ih doneli po šest, već je i njihova vrednost bila takođe preslikana (1-2-3). U jedinom četvercu u kanuu, na distanci dužine pola kilometra, pobedila je naša četvorka mladih momaka – Marko i Filip Damnjanović, Luka Lazarević i Mihajlo Malović. Marko je učestvovao i u srebrnim poduhvatima. Na istoj distance on i Luka su bili jedan srebrni par, a na najdužoj stazi od 1.000 metara partner mu je bio bezvremešni, 52-godišnji Danilo Nikolić. I na 200 u jednokleku Marko je bio bronzani, baš kao i junior Mihajlo Malović na 500. I u poslednjoj bronzi, na istoj dužini, učestvovao je još jedan junior – Aleksa Trifunović, zajedno u paru sa mlađim od Damnjanovića, tj. Filipom. Svako od osvajača medalja imao je još nastupa u preostalim disciplinama, zabeleživši plasmane od četvrtog do šestog mesta.

Kod devojaka predstavljale su nas Sara Jovanović i Dunja Sarić koje su hrabro odveslale veliki broj trka, naročito Dunja. Učestvovale su u svim K-2 disciplinama, dok je Dunja imala i nastupe u svim trkama iz K-1. Iako su u nekoliko navrata bile blizu, nisu uspele da se domognu medalje, ali su takmičenjem u šest finalnih, a 11 trka ukupno, osvojile 31 bod. To je tek malo više od razlike koja nas deli od drugoplasiranog Tarketa u konačnom stanju, tako da se i iz ovog primera može videti značaj dobrih nastupa svakog tima u svakom uzrastu. Njihovi najbolji nastupi vezuju se za trku na 200, pojedinačno i u tandemu, kao i na 500 metara u K-1 gde su bile četvrte. Dva šesta mesta ostvarile su u K-2 500 i K-1 na 1000, dok su osme bile na K-2 na 1000 metara.

Još jedna zlatna medalja stigla je u Šabac ali nju nismo uračunali u ukupnom bilansu zbog karaktera trke. No svakako je vredno pomena kako bi ostalo zabeleženo da je u SUP trci na 200 metara pobedio Uroš Pavlović. Reč je o promotivnoj trci veslanja na dasci u stojećem stavu, koja je inače imala svoju premijeru na ovom Prvenstvu i iz tog razloga se nije bodovala u ekipnom plasmanu klubova.


Sastav seniora:

Danilo Nikolić (1969), Milan Đenadić (1977), Željko Ilić (1985), Uroš Pavlović (1988), Nemanja Rajinović (1991), Nebojša Grujić (1991), Sara Jovanović (1997), Bojan Milinković (1997), Mihailo Subotić (1998), Marko Damnjanović (1999), Filip Damnjanović (2001), Luka Lazarević (2001), Dunja Sarić (2002), Branko Lagundžić (2002), Veljko Dovragović (2003), Luka Marjanović (2003), Luka Manjenčić (2004), Aleksa Trifunović (2004) i Mihajlo Malović (2004).

 

Sve rezultate sa takmičenja možete pogledati OVDE.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0