Vesti

Sezona okončana sa 170 domaćih, dve međunarodne medalje i značajnim ekipnim uspesima!

Od 10. aprila kada je održano prvo domaće takmičenje na kojem smo uzeli učešće – 1. kolo MKL Beograda i klupska regata BSK Borča, pa sve do 17. septembra i završetka Ekipnog i pojedinačnog prvenstva Srbije u kajaku i kanuu za sve kategorije, takmičari Zorke u pojedinačnoj konkurenciji osvojili su 170 medalja! Do tog bilansa, najbrojnijeg do sada, dolazimo sabiranjem identičnog broja zlatnih i bronzanih medalja – 52, kao i 66 srebrnih. Naravno, najviše smo ih osvajali zahvaljujući kajakašima (132), zatim slede kanuisti (32), i na kraju SUP (veslanje na dasci u stojećem stavu) takmičari (6).

 

BILANS MEDALJA

DISCIPLINA

ZLATO

SREBRO

BRONZA

UKUPNO

Kajak

32

52

48

132

Kanu

15

13

4

32

SUP

5

1

0

6

Ukupno

52

66

52

170

 

Najznačajnije ekipno dostignuće jeste šampionski naslov, 12. po redu, seniorskog pogona kluba na Prvenstvu Srbije, praćena sveukupnim vicešampionskim. Ekipno drugi na Prvenstvu bili su i juniori, baš kao i pioniri, a podijum nije izmakao ni kadetima jer su bili treći. Kada je reč o ligaškim rezultatima, pioniri su tokom sva četiri kola bili drugi u okviru Pionirske lige Srbije. U najnovijem takmičenju namenjenom mlađim juniorima i kadetima– Ligi olimpijskih nada, naša ekipa je uglavnom bila nekompletna usled različitih obaveza i zgusnutog kalendara, te otuda i plasman na šesto mesto. Što se tiče naših najmlađih generacija, članova mini kajak tima, i oni su imali dobru sezonu, pre svega u Mini kajak ligi. Nastavili su kontinuitet visokih plasmana završiviši na drugom mestu, dok su ih pehovi na Prvenstvu Srbije u mini kajaku koštali bolje pozicije od pete.

Nastupe Zorkaša u reprezentativnim akcijama pratili smo na gotovo svim međunarodnim takmičenjima, od kojih su svakako najznačajniji Evropsko seniorsko prvenstvo u Minhenu, Evropsko za mlađe seniore i juniore u Beogradu i Svetsko u Segedinu za mlađe seniore i juniore. Ističe se četvrto mesto četverca na 1.000 metara, čiji deo su bili Mihailo Subotić i Branko Lagundžić. Malo im je falilo da preteknu rivale i da se domognu tako željene seniorske medalje, no sigurno će biti još dosta prilika za tim podvigom. Sa mlađe seniorskom i ujedno prvom evropskom medaljom, Branko se okitio u Beogradu u K-4 500, a ista posada bila je sedma na Svetskom prvenstvu. Ne zaboravljamo ni drugu srebrnu medalju koju je u Šabac doneo Luka Manjenčić. On je svoju zaslužio na 36. Internacionalnoj regati u Bratislavi, takođe u K-4 na 500. Pored toga, Luka je veslao juniorska finala i na Evropskom i Svetskom prvenstvu. U oba navrata bio je osmi, samo u različitim disciplinama - K-1 1.000 i K-2 1.000. Pored pomenute trojice, priliku da zaduže dres Srbije tokom ove godine imali su još: Mihajlo Malović, Luka Trnavčević, Katarina Kecman, Jana Gojković, Steva Radosavljević i Aleksandar Petkovski.

Iako je opšte poređenje ovogodišnjeg ukupnog bilansa sa nekom od prethodnih godina nezahvalno obzirom na povećan broj takmičenja, a i veći broj disciplina usled uključivanja SUP-a u zvanična takmičenja, ostvareni rezultati, pojedinačni i ekipni, su svakako na nivou prethodnih godina, pa samim tim i za ponos svih onih kojima je Kajakaški klub Zorka u srcu!

0 0 0 0 0