Vesti

Predstavljanje knjige 70 godina kajaka u Šapcu autora Aleksandra Đenadića

Sedam decenija arhivske građe o šabačkom kajak klubu koju je prikupio, Aleksandar Đenadić je pretočio u knjigu „70 godina kajaka u Šapcu“ koja je promovisana u četvrtak 19. maja u Sokolskom domu, u prisustvu rukovodstva kluba, njegovih članova, predstavnika Grada i gostiju. Priznanje hroničaru kluba odali su svi koji su bili deo uspeha, padova i ponovnog dizanja kajaka u gradu, ali i oni koji su njegova budućnost. Među koricama su ostali trajno zabeležni sjajni rezultati svih generacija, šampiona, trenera, predsednika kluba i svih koji su doprineli da KK Zorka postane deo identiteta grada Šapca.

Na našu veliku žalost, čika Aca Đenadić nije više među nama, te se počasni predsednik kluba i jedan od najboljih kajakaša u istoriji grada i države Velimir Aleksić sa posebnim emocijama osvrnuo na njegov posvećen višedecenijski rad na prikupljanju materijala za knjigu.

- Biti hroničar jednog vremena i napraviti delo od velikog zančaja, ne samo za klub, nego i kajak u Srbiji, nije nimalo lako, a zaslužuje najveće prizannje. Ovde je na poseban, sveobuhvatan, jedinstven način predstavljeno sedam decenija postojanja i ovo delo za mene zaslužuje mesto u nekoj novoj trofejnoj sali, u rangu sa najvećim peharima i medaljama. Ovo je više od monografije, Đenadić je decenijama radio na knjizi, skupljao podatke, izjave, sećanja mnogih učesnika, pregledao novinska izdanja, arhive. Mislim da je 99 posto onih koji su dali svoj doprinos razvoju kajaka našlo mesto u knjizi, a ukoliko je neko izostavljen, u Acino ime mu se izvinjavam - rekao je Aleksić.

Kajak u Šapcu postoji od 1948. godine, i ljubav prema ovom sportu su od početka pokazivali  đaci, studenti, radnici i omladina. Prvi put učestvuju na jednom takmičenju godinu dana od osnivanja, a više od 70 godina kasnije, veštinom Đenadića, svi najvažniji događaji i rezultati su na jednom mestu, sačuvana je istorija kluba, smatra predsednik Đuro Torbić, dodajući da svi ti uspesi obavezuju za budućnost.

 -Imamo više od 20 medalja na evropskim i svetskim šampionatima, tri svetska prvaka, srebrnu medalju sa Olimpijade u Rio de Žaneiru, Milenko Zorić i Marko Tomićević proglašeni su za najbolje sportiste 2017. godine po izboru Olimpijskog komiteta Srbije. Trudićemo se da ne izneverimo tradiciju kluba i da niz uspeha nastavimo na dostojan način. Imamo sedam različitih uzrasnih selekcija i želimo i dalje da stvaramo šampione - podvukao je Torbić.

Šabac je grad sporta, a tradicija i kvalitet obavezuju Grad da „Zorki“ pruži podršku u budućnosti, rekao je gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić.

- Ovo je klub od posebnog značaja za Grad Šabac, jer niže vrhunske rezultate koji su prepoznati i zato Grad u poslednjih dvadesetak godina izdvaja značajna sredstva za razvoj ovog sporta. Lepo je videti odakle je klub krenuo, a dokle je stigao. Zahvaljujući odličnoj organizaciji rada, imaju izuzetne uspehe na vrhunskom nivou. Nastojaćemo da rešimo najvažnije pitanje za klub i obezbedimo im prostorije, uveren sam da zajedničkim radom možemo da nađemo pravo rešenje - naglasio je gradonačelnik Pajić.

„Zorka“ je u kajaku iznedrila brojne šampione. Kako je Aleksandar Đenadić naveo u knizi „Koga ovaj sport „ščepa u svoje kandže“, ostaje mu veran doživotno“, a u Šapcu ih je mnogo, budući da je šabački  kajak klub sportski  kolektiv sa najviše članova.

Sigurno je da će nove generacije pisati neku novu, šampionsku istoriju

Izvor: https://podrinske.com/predstavljena-knjiga-70-godina-kajaka-u-sapcu-aleksandra-djenadica/

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0