Vesti

Četvorka iz Zorke na prvom okupljanju reprezentativaca za novu sezonu

Lepo jesenje vreme je dobro došlo za kontinuirani rad i izlazak na vodu, ali će planirane pripreme svakako pomoći najboljim srpskim kajakašima u nastavku njihovog rada. Olimpijski komitet Srbije i Kajakaški savez Srbije u periodu od 5. do 27. decembra, u dobro poznatom mestu za srpske reprezentativce, turskom Beleku, sprovešće prve pripreme za sezonu 2022. Na ove bazične, veslačke pripreme, pozvan je osmi najbolji četverac sveta na 500 metara iz Danske - Nebojša Grujić, Marko Novaković, Vladimir Torubarov i Marko Dragosavljević, njihovi sparing partneri predvođeni olimpijcom iz Tokija Strahinjom Stefanovićem, zatim Stefan Vrdoljak, Anđelo Džombeta i naš mladi Veljko Dovragović, koji će tek od naredne sezone stasati kao senior. Poziv su još zavredeli Dimitrije Stojšić, Bojan Zdelar i Branko Lagundžić, koji je zahvaljujući odličnom nastupu pre tri meseca na Svetskom prvenstvu za juniore i mlađe seniore u portugalskom Montemor o Velju, kada je u četvercu (Subotić-Vrdoljak-Stojkov-Lagundžić) na 500 metara bio četvrti, uspeo da se izbori za ulazak u razvojni program OKS-a. Svi momci sa spiska konkurišu za mesto u K-4 na 500, kao i novoj olimpijskoj disciplini K-2 na 500 metara.

Pored tri kajakaša iz redova našeg kluba – Nebojša, Branko i Veljko, sa ekipom će biti i trener Uroš Pavlović kojem je poveren zadatak da radi sa ovim delom tima.

Inače, treba pomenuti da se na pripremama nalaze i dve dame, a to je dvosed koji čine Marija Dostanić i Kristina Bedeč, osme sa poslednjeg Svetskog prvenstvu u Kopenhagenu u K-2, takođe na 500 metara.

Podsećanja radi, sva četvorica Zorkaša u sezoni iza nas su revnosno učestvovala na svetskim i evropskim prvenstvima. Nebojša Grujić je pored pomenutog osmog mesta iz Danske, u istoj discplini i sa istim kolegama, bio šesti na Evropskom u Poznanju, gde je Branko Lagundžić imao rezultat za 12. mesto u jednosedu na 500 metara. U istoj disciplini na Evropskom za mlađe seniore bio je osmi, ali i 11. u tandemu sa klupskim i reprezentativnim kolegom, Mihailom Subotićem. Veljko Dovragović je imao nastup u četiri discipline u juniorskoj konkurenciji, a najbolje ostvarenje mu je svakako peto mesto na Svetskom prvenstvu u Portugalu u K-1 na 500 metara, dok je na duplo dužoj distanci bio 14. Napredak je bio vidan u odnosu na dva meseca ranije i Evropskog prvenstva iz Poznanja, kada je sa četvercem takmičenje okončao u polufinalu i zabeležio deveto mesto u jednosedu na 1.000 metara.

Po povratku iz Turske uslediće mesec dana rada na suvom, a onda će se ponovo u Beleku održati naredne pripreme, planirane da počnu krajem januara ili početkom februara.

0 0 0