Vesti

Završeno Evropsko prvenstvo za mlađe seniore i juniore. Lagundžić ponovo nadomak podijuma

U manje od mesec dana Branko Lagundžić je na dva velika takmičenja, na Svetskom i Evropskom prvenstvu u uzrastu mlađih seniora, pokazao da se nalazi u izuzetnoj formi i na korak od najboljih u ovom uzrastu. Na oba takmičenja, u dve različite discipline - K-1 500 u Italiji i olimpijskoj K-1 1.000 sada u Portugalu, zauzeo je četvrta mesta. Nažalost, medalje su zamalo izmakle, no Branko iz godine u godinu ostvaruje značajan napredak, pa tako nema sumnje da će se uskoro naći i na podijumu najvećih takmičenja.

Što se nastupa na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore i juniora tiče (Montemor o Veljo, 27-30. jul), na stazu je izlazio samo u dva navrata iz razloga što je u kvalifikacionoj trci bio prvi u vremenu 3:41,945, čime je izborio direktan plasman u finale. Prema očekvanju, trka u finalu je bila znatno brža, na šta je on bio spreman. Svo vreme je bio u odličnom ritmu sa još trojicom takmičara, s tim da su rivali imali više snage za jači finiš. Štopericu je zaustavio na 3:36,503, mada je i samo vreme moglo biti još bolje obzirom da je Bane prestao da vesla nekoliko metara pred cilj. Danac Thorbjorn Rask je šampion Evrope (3:32,433), koji se zapravo revanširao Tobias Hameru iz Nemačke (3:32,887) za trku iz Italije. Bronza je otišla u ruke bugarskog kajakaša Ivana Penčeva koji je veslao čak 4,5 sekunde brže nego pre tri nedelje (3:34,173).

Međunarodna takmičenja nisu gotova za Lagundžića jer ga očekuje najprestižnije u ovoj godini - Svetsko prvenstvo za seniore u Duizburgu (23-27. avgust), na kojem postoji mogućnost da se izbori za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu u disciplini K-1 1.000.

Kraj takmičenja reprezentacija Srbije dočekala je bez osvojene medalje, što je prvi put otkako se sprovodi ovakav format evropskih prvenstava za podmladak. Ne bi bilo tako da mladi junior Strahinja Dragosavljević nije imao peh u finalu trke K-1 200. Nažalost, ispao je iz čamca pre ulaska u cilj u koji je inače prvi prošao, tako da je rezultat koji je ostvario naš Branko Lagundžić zvanično najbliži medalji. Sveukupno, predstavnici nekompletnog tima Srbije učestvovali su u ukupno 10 A finala i u samo jednom B finalu, u kojem je čak Veljko Vještica i pobedio, što znači da je naš kajak imao veliki broj visokih plasmana.

FOTO: Canoe Europe / Kajakaški savez Srbije

0 0 0 0 0 0