Vesti

Srebro za Stevu Radosavljevića i još dva finala za dvoje mladih Zorkaša na “Olimpijskim nadama”!

Najveće međunarodno takmičenje za mlađe kategorije - regata “Olimpijske nade”, koje je ove godine održano u poljskom Poznanju, završeno je nakon četiri intezivna dana takmičenja. Svoje mesto na ovom izdanju nezvaničnog svetskog prvenstva imali su i dvoje predstavnika šabačkog kajaka - Steva Radosavljević (2006) i Andrea Vukašinović (2009). 

Poljska je za Stevu značila drugo uzastopno učešće na "Olimpijskim nadama", koje je ovoga puta proteklo uz značajno bolje rezultate, o čemu govori i osvojena medalja - SREBRO u dvosedu na 200 metara u kojem je nastupao sa Mihajlom Dadićem! Bila je to sjajna trka za srpsku reprezentaciju jer je prvo mesto pripalo Veljku Vještici i Strahinji Dragosavljeviću. Oni su išli ispod 34 sekunde (33,95), dok su Steva i Mihajlo za samo jednu desetinku nadmašili Mađare - 34,64 naspram 34,65. Svoj evidentni ovosezonski napredak demonstrirao je i u druge dve discipline - K-4 500 i K-2 1.000. Pored Mihajla, sa Adamom Kovačem i Sergej Bailovim nastupao je i u finalu četverca i zauzeo je šesto mesto, što je odličan plasman za posadu koja nije imala mnogo vremena za zajedničke treninge. Iako sa Adamom u dvosedu nije učestvovao u A, bili su prvi u B finalu za ukupno 10. mesto

Veliko iskustvo iz pet izveslanih trka u dve discipline stekla je Andrea, koja je kao pripadnica generacije 2009. bila jedna od najmlađih na celokupnoj regati. Nije je to uplašilo, dala je sve od sebe, što je posebno u tandemu sa Kajom Sarić dalo rezultat koji im je obezbedio i učešće u finalu K-2 500, gde su na kraju bile sedme. Mali žal ostao je za diskvalifikaciju u polufinalu jednoseda na 1.000 metara usled previda težine čamca, jer bi u suprotnom učestvovala u B finalu. Mada, možda je upravo zbog te jedne neodveslane trke ostalo malo više snage koja je kasnije pretočena u pomenutno finale.

Članovi srpskog tima osvojili su ukupno 10 medalja, od čega su dve bile najvrednije, uz pet srebrnih i tri bronzane. Poslednjeg dana, kada je i Steva zalužio svoju, osvojeno je čak šest. Srbija je u pogledu bilansa, ali i prema bodovima, zauzela sedmo mesto u konkurenciji više od 30 zemalja.


REZULTATI

 

- STEVA RADOSAVLJEVIĆ (2006)

  • 2. mesto K-2 200 (Mihajlo Dadić - Steva Radosavljević)
  • 6. mesto K-4 500 (Adam Kovač - Steva Radosavljević - Mihajlo Dadić - Sergej Bailov)
  • 10. mesto K-2 1.000 (Adam Kovač - Steva Radosavljević)
  •  

- ANDREA VUKAŠINOVIĆ (2009)

  • 7. mesto K-2 500 (Andrea Vukašinović - Kaja Sarić)
  • DSQ polufinale K-1 1.000 (Andrea Vukašinović)
  •  
FOTO: Screenprint - https://www.youtube.com/@wzkajofficial
0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0